14.01.2006

80 miljoen euro om vogelgriep tegen te houden

Volgens het magazine Nu heeft de Europese Commissie besloten dat er 80 miljoen euro wordt uitgetrokken om arme landen te helpen in de strijd tegen de vogelgriep. Europa verwacht dat er in de komende drie jaar zo'n 1 miljard euro nodig zal zijn voor onderzoek naar en het bestrijden van de ziekte. Eurocommissaris Kyprianou van Consumentenbescherming zegt dat de gift "ook een vorm van zelfbescherming" is. Op 17 en 18 januari zal het dagelijkse bestuur van de Europese Unie in Peking zijn om aldaar deel te nemen aan een donorconferentie. Daar zal wereldwijd geld worden ingezameld voor de bestrijding van het vogelgriepvirus.

Kyprianou vertelt verder dat er meer onderzoek nodig is naar de vogelgriep. Hij noemt het "een geniepig virus waar we nog relatief weinig van weten". Daarnaast wil hij extra verduidelijken dat er gelukkig nog nergens ter wereld een besmetting van mens op mens is geconstateerd, wat tot een zogenaamde pandemie zou kunnen leiden. "We moeten alle inspanningen verrichten om te zorgen dat het een dierziekte blijft", aldus de eurocommissaris.

Inmiddels is ook in Turkije vastgesteld dat twee kinderen, een jongen en zijn zusje, zijn overleden aan de vogelgriep. Het gaat hier om de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant die zij opliepen na contact met besmette kippen en andere vogels. Vanochtend is ook een meisje overleden in de plaats Diyarbakir, dat in een gebied ligt waar vogelgriep is geconstateerd. Het is nog niet duidelijk of zij ook is overleden aan de H5N1-variant van het virus omdat "materiaal" van het meisje nog wordt onderzocht in een laboratorium in Ankara. De Turkse minister van Landbouw Mehdi Eker zei dat hij niet denkt dat het meisje met de vogelgriep was besmet.

Ook het naburige Iran is begonnen met het op grote schaal ruimen van pluimvee, en dan voornamelijk langs de grens met Turkije. Hiermee hoopt men de vogelgriep buiten de grenzen te houden. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid van Iran verwacht dat "ongeveer 50.000 direren in een paar dagen zullen zijn vernietigd".

Roemenië zegt dat, sinds het vorig jaar door enkele tientallen vogelgriepgevallen werd getroffen, het de vogelgriep inmiddels onder controle heeft. In de regio's waar de ziekte was uitgebroken zal men wel extra alert zijn op risicogevallen. De Franse regering besloot vandaag tot het ophokken van al het pluimvee in de helft van alle departementen. Dit is een verbreding van de al geldende ophokplicht in een kleiner aantal departementen.

X foto’s
Sunny Leone
Sabrina
Sarah Elizabeth
Claudia Nathalia
Valentina Vaughn
jartelle babe Melissa
Ulya
Luissa
twee stocking babes
Alexa
blondine
Mandy
Monica Leigh
Melissa Midwest

X films
playmate Karen McDougal
de super sexy Analice Nicolau
Crissy Moran + pics
Vida Guerra + pics
Vida Guerra part 2 + HQ pics

01:48 Gepost door Dennis | Permalink

De commentaren zijn gesloten.