15.02.2006

Guantanamo Bay moet sluiten

Als het aan vijf deskundigen van de Verenigde Naties ligt, moet Guantanamo Bay dicht. Op de Amerikaanse basis worden volgens hen de mensenrechten volop geschonden. Zo worden terreurverdachten soms langdurig alleen opgesloten en krijgen ze dwangvoeding toegediend. Gebruik van geweld is daarbij niet uitgesloten. Dit staat in een rapport dat de VN binnenkort uitbrengt.

Eerder deze maand kwam Amnesty International al tot een soortgelijke conclusie. De deskundigen spitsten hun onderzoek toe op vijf gebieden, namelijk foltering, vrijheid van godsdienst, gezondheid, onafhankelijke rechtspraak en willekeurige detentie. De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten de gevangenen hun rechten op een eerlijk proces, gezondheidszorg en vrijheid van godsdienst onthouden. Volgens de VN zou de basis gesloten moeten worden. Ook moet er worden gestopt met die f#%ked-up verhoortechnieken die de Amerikanen nu toepassen in Guantanamo Bay.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst de conclusie van het onderzoek van de hand. Volgens een woordvoerder hebben de onderzoekers verzuimd zelf een kijkje te nemen in Guantanamo Bay. In 2004 werden de onderzoekers uitgenodigd de basis te bezoeken. Zij sloegen deze uitnodiging echter af omdat zij niet met gevangenen zouden mogen praten.

Ook zou het onderzoek gebaseerd zijn op mensenrechtenwetten in vredestijd. De Verenigde Staten zeggen te handelen naar de regels die gelden in oorlogstijd en vinden de beoordeling daarom niet geldig. Of de conclusie uiteindelijk veel invloed zal helpen valt nog af te wachten. In ieder geval zet Osama Bin Laden rustig zijn strijd verder.

[De post-babe: Nella]

X foto’s
Anette Dawn
Lisa Marie Scott
gladiator Adriana Zarcova
Anita in de traphal
Zdenka-Podkapova
Erica Rose Campbell in de keuken
actiongirl Ashley Robbins
penthouse babe
My name is Bond, Tera Bond
Amy onder de douche
Mindy & Crissy
Emma Wylde in de badkamer
Karlie Montana
red hot babe
stocking babe Jenya

X films
Laetitia Casta, Victoria Secret model
Denise Richards in actie
Stracy
girls gone bad
Adriana Lima on the catwalk
Sarah Lynn lapdance

De commentaren zijn gesloten.