05.06.2006

Meisjes sneller vermoeid

Uit het onderzoek onder 3460 scholieren tussen de 12 en 18 jaar blijkt dat meer dan een vijfde van de meisjes ernstig vermoeid is. Bij jongens is dit 'slechts' 6,5 procent. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat vermoeidheid bij jongeren te wijten is aan hun levensstijl, zoals een druk leven buiten school, veel uitgaan, alcohol en feestjes. Uit het onderzoek komt naar voren dat ernstige vermoeidheid bij jongens en meisjes gerelateerd is aan gevoelens van angst en depressie. Jongeren die korter slapen en minder sporten hebben wel meer last van vermoeidheidsklachten.

De vermoeidheid bij meisjes tussen de 12 en 18 jaar neemt 'vrij sterk' toe met hun leeftijd. Bij jongens is dit vrijwel niet het geval. Mogelijk komt dit door de vrouwelijke geslachtshormonen, die sterk toenemen in die periode. Dit past volgens de onderzoeker goed in de waarneming dat meisjes die op relatief jonge leeftijd beginnen te menstrueren later meer vermoeidheid rapporteren.

De onderzoeker, Maike ter Wolbeek, heeft de graad van vermoeidheid onderzocht met behulp van een vragenlijst die ook wordt gebruikt voor het bepalen van de ernst van de vermoeidheid bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Of deze blijvende vermoeidheid een risicofactor is voor het ontwikkelen van chronische vermoeidheid, dat veel meer bij vrouwen voorkomt, wordt uit het onderzoek niet duidelijk.

[De post-babes: Jaime Hammer, Colleen Shannon en een anoniem blondje]

X foto’s
jartelle babe Peach
Felicity
Rita
black babe
Amy Reid
sexy cowgirl Christine Mendoza
jartelle babe Flores
jartelle babe Gwen
Tabitha Tan
Shannon Lea
CSI girls
stocking babe Bridgett aka Anette Dawn
Julie with guns
Michelle
Shay Laren
Debbie
Eva Vincent
schoon kontje
blonde Paris
Erica Campbell
Kate in green
Kyla Cole
Jana Cova

X films

sexy Alyssa Milano
Jaime Hammer
knappe brunette
Maria Sharapova spot

De commentaren zijn gesloten.